Renk Nedir?
Güneşli bir günde renkler daha parlak ve canlı olurlar. Kapalı havada ise bu tam tersi, renkler parlaklığını yitirir ve koyu görünürler.
Her cisim kendine gelen ışığınbir kısmını tutar, bir kısmını da yansıtır. Bu olayın sonucu olarak cisimler bize yansıttığı renkte görünürler. Örneğin bir eşyanın bize kırmızı olarak görünmesinin nedeni, o cismin güneş ışığının sadece kırmızıışığı yansıtması ve diğer renkleri tutmasıdır.
Doğadakivarlıkların kendilerine özgü renkleri yoktur; yani renksizdirler. Bu yüzden karanlıkta varlıkların renklerini göremeyiz ancak bir ışık kaynağı olduğunda renkleri görebiliriz.
Her insanda doğuştan var olan estetik kaygının en önemli öğelerinden biridir renk. Bu estetik kaygılar kalıtımsal olduğu gibi eğitim ile de ortaya çıkabilir.
İnsanların yaşadıkları tüm olayların etkisi altında kaldıkları bir gerçektir. Her insan farklı bir dünya görüşüne ve ruh haline sahiptir. Farklı renklerden hoşlanıyor olmaları bu nedene bağlanabilir.
Toplumların yaşadıkları olaylar karşısında renk seçimlerini farklılaştırdıkları görülmüştür. Ayrıca renklerin bireyin motivasyonunakatkı sağlayan önemli biraraçolduğu da bilinmektedir.
Renk Oluşumu
Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı (gökkuşağı) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı renge ayrıştırmasıdır.

Fizikçi Thomas Young Deneyi

(13 June 1773 – 10 May 1829)
Aşama 1

Daha sonra renkli lambalarla yaptığı deneylerde uyguladığı eleme yöntemleriyle tayfın altı renginin yine aynı tayfta yer alan üç temel renge indirgenebileceğini göstermiştir. Sadece kırmızı, yeşil ve koyu mavi renklerle beyaz ışığın elde edilebileceğini bulmuştur.
Aşama 2

Birincil (Ana) Işık Renkleri
İkincil (Ara) Işık Renkleri
Yeşil ışık + Kırmızı ışık = Sarı
Koyu mavi ışık + Yeşil ışık = Siyan mavisi
Kırmızı ışık + Koyu mavi ışık = Macenta kırmızısı