SEO

Arama Motoru Optimizasyonu

Seo ( Arama Motoru Optimizasyonu )

Arama motoru optimizasyonu (SEO) genellikle web sitenizin çeşitli bölümlerinde küçük değişiklikler yapmakla ilgilidir. Tek tek bakıldığında bu değişiklikler artımlı iyileştirmeler gibi görünebilir ancak diğer optimizasyonlarla birleştirildiklerinde, sitenizin kullanıcı deneyimi ve organik arama sonuçlarındaki performansı üzerinde dikkate değer bir etkisi olur.

Web sayfalarının temel bileşenlerinden oluştuğu için bunların birçoğu hakkında halihazırda bilgi sahibi olmanıza rağmen bunlardan en iyi şekilde yararlanmıyor olabilirsiniz.

Web sitenizi, kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde optimize etmeniz gerekir.

Bu kullanıcılardan biri, diğer kullanıcıların içeriğinizi keşfetmesine yardımcı olan arama motorudur.

Arama Motoru Optimizasyonu, arama motorlarının içeriğinizi anlamasına ve sunmasına yardımcı olmayla ilgilidir.

Bu yüzden web sitesinde içeriklerin iyileştirilmesi gerekli görülen değişikliklerin uzman tarafından yapılması gibi işlemler gerekmektedir. SEO işini yaparken ‘birinci sayfa, birinci sıra’ gibi sözler vermemekteyiz.

Bunun yerine site trafiğinde ve sitedeki genel anahtar kelimelerinde neredeyse %80’nin kademeli olarak ziyaretçi artışı sağlamaktayız. Bununla beraber internet siteniz arama motorlarında en üst sıralara kadar gelmektedir.

Sonuç olarak SEO çalışması, arama motoru botlarının web sitenizi, milyonlarca web site arasında daha kolay tarayarak daha hızlı bir şekilde saptamasını sağlar.

Bunun sonucunda ise siz internet ortamında hangi tanımlamaları karşılamak istiyorsanız o doğrultuda SEO çalışması yapılarak organik bir şekilde ilgili tanımlamalara ulaşmak isteyen kullanıcıların size ulaşmasına yardımcı olmuş olur.

Google Sıralama Faktörlerine İlişkin Rehber

Masaüstü arama motoru pazar payının %85’inden fazlasına sahip olan Google’da her gün yaklaşık 3.5 milyardan fazla arama yapılmaktadır.

Google son derece popülerdir. Organik arama sonuçlarında iyi performans göstermek isteyen pazarlamacılar Google’ın içerik sıralarken kullandığı faktörleri bilmek istemektedirler.

İçeriği arama motorları için optimize etmek adına harcadığımız çaba ile Google’ın sıralama algoritmasına hitap ettiğimizi düşünürüz. Ancak bunu yapamadığımız bir gerçektir.

Çünkü Google hiçbir zaman sıralamada kullandığı faktörleri herkese açık bir biçimde paylaşmamıştır.

Google’ın onayladığı tek şey organik arama sayfası sıralamalarını belirlerken yaklaşık 200 sıralama sinyalini kullanmış olduğudur.

Bu sinyaller içerisinde alanınızla ilgili faktörler, sayfa faktörleri, sayfa dışı faktörler, site düzeyi faktörler ve teknik faktörler gibi çok sayıda sinyal vardır.

200 sıralama faktörünün çok uzun bir liste oluşturacağı kesin.

Hepsini hatırlamanız mümkün değildir.

Bilinen Google sıralama faktörlerini öğrenmek ve onların Google’ın sıralama algoritması kapsamında rollerini bilmek istiyorsanız bu rehber sizin işinize yarayacaktır.

SEO çalışmalarınıza öncelik vermeyi hedefliyorsanız bu yıl ve gelecek yıl işinizi kolaylaştıracak en önemli sıralama faktörlerinin sekiz tanesini aşağıda bulabilirsiniz. Bu sekiz faktöre yönelik optimize çalışmaları ile sitenizi Google’da sıralama almak için hazır hale getirebilirsiniz.

1. Site Mimarisi (Önemli)

Google sıralamanız üzerinde bundan daha büyük etkiye sahip olan faktörler bulunmaktadır. Ancak site mimarisi özellikle sitenizi yayınlarken veya yeniden yayınlarken dikkate almanız gereken ilk şeydir.

Sitenizi alt dizinler halinde düzenleyerek ve her URL’nin sonunda net bir metin dizesine yer vererek Google’a kim olduğunuzu ve hangi konularda otorite elde etmek istediğinizi aktarmış olursunuz.

2. Alan Adı Güvenliği (Çok Önemli)

HTTP bir siteden ziyaretçinin tarayıcısına bilgi aktaran bir işlem protokolüdür. HTTPS bu protokolün güvenli bir sürümüdür. Google bu protokolü gördüğü zaman ilgili sayfayı indekse eklemenin güvenli olduğunu düşünmektedir.

Tahmin edebileceğiniz gibi sondaki “S”, “secure” yani “güvenli” anlamına gelmektedir. Sitenizin alan adını korumak için SSL sertifikası denilen bir şeye ihtiyacınız olacaktır.

4. Konu Otoritesi (Çok Önemli)

Konular Google sıralamanızda kritik öneme sahiptirler. Uzun vadede sayfalarınızın sıralanması adına bir sayfa otoritesi temeli oluşturmaktadırlar. En basit şekliyle konular şu anlama gelmektedir: Belirli bir konuda ne kadar fazla içerik yayınlarsanız o konuya ait her bir içerik parçası Google’ın arama motoru sonuç sayfasında kendine yer bulacaktır.

5. Anahtar Kelime Amacı (Kritik)

Konular uzun vadede anahtar kelimelerden çok daha önemli olabilmektedirler. Ancak bu, anahtar kelimelerin bir sıralama faktörü olmadığı anlamına gelmemelidir. Anahtar kelimeleri optimize etme çalışmaları doğru yapıldığı zaman anahtar kelimeler sitenizin SEO stratejisinde önemli bir yere sahip olmaktadırlar.

Google ilk zamanlar bir sitede veya blog yazısında bir anahtar kelime ve anahtar kelime öbeği aramıştır. Bu tam eşleşme olarak bilinmekteydi. Bugün “tam eşleşme” çok farklı bir şey ifade etmektedir. Bir anahtar kelimenin en fazla kullanıldığı siteler artık en yüksek sırada değildirler. Aksine bu anahtar kelimenin arkasındaki amaçla eşleşen siteler üst sıradadır.

6. İçerik Yapısı (Önemli)

Sitenizi ziyaret edenlere sadece aradıkları bilgileri sunmak yeterli değildir. Daha fazla site ziyaretçilere iyi cevaplar verebildiğinden bu cevabın nasıl yapılandırıldığı rekabetçi anahtar kelimeler söz konusu olduğunda çok daha önemli bir kriter haline gelmektedir.

İyi içerik yapısı bir kişinin içeriği anlamasını kolaylaştırmak için cevap bulmayı basitleştiren çeşitli başlıklar ve alt başlıklar içermektedir. Ayrıca, maddeler, numaralandırılmış listeler, destekleyici görüntüler ve açıkça belirtilmiş araştırmalara da yer verilmesi iyi olabilmektedir. Bunların hepsi okuyucunun içerikle meşgul olmasına yardımcı olmaktadır.

7. Meta Etiketler (Önemli)

Bir meta etiketi sanki bir programcı için bırakılmış bir ipucu gibi görünmektedir ancak gerçekte içerik yönetim sisteminin en işlevsel olan ama kullanılmayan özelliklerinden biridir. Ayrıca Google sonuçlarında sıralama elde etmek için göz atılması gereken en önemli noktalardan birini oluşturmaktadırlar.

Meta etiketleri Google’ın bir sayfanın amacını belirlemesine yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak hedef anahtar kelimelerin sayfa içerisindeki rolünün saptanmasını sağlamaktadır. Hedef anahtar kelimeyle veya söz konusu anahtar kelimeyle ilgili ayrıntılarla doldurulması gereken birkaç tür meta etiketi bulunmaktadır.

8. Sayfa Hızı (Önemli)

Sayfa hızı arama yapan bir kişinin Google arama sonucuna tıkladığında sitenizi ne kadar hızlı yüklendiğini göstermektedir. Sayfadaki birçok faktör sitenizin yüklenme süresine katkıda bulunmaktadır. Ancak bir site ne kadar hızlı olursa Google’da bir o kadar yüksek sıralama elde edebilme şansına sahip olmaktadır.

Genel olarak üç saniyeden kısa sürede yüklenen sayfalar ziyaretçilerin için yeterince hızlı sayılmaktadır. Ancak bu sitenin amacı ve çektiği ziyaretçi türüne göre değişkenlik gösterebilen bir durumdur. Örneğin e-ticaret sitelerinin biraz daha hızlı olması gerekmektedir. Google’a göre bu sitelerin iki saniyeden daha kısa sürede yüklenmeleri gerekmektedir.

roni reklam website seo

reklam and website seo

arama motoru optimizasyonu website seo

Website Seo

%20 İndirim Fırsatını Kaçırma!

Müşterilerimizi Mutlu Etmeye Çalışıyoruz

Öyleyse Birlikte Mutlu Olalım

website seo